Головна Спрощенний режим Опис Шлюз Z39.50
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання - результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Пошуковий запит: (<.>K=НИГЕЛЛА<.>)
Загальна кiлькiсть документiв : 1
1.


    Шанайда, М. І.
    Вміст карбонових кислот у насінні Nigella sativa та N. damascenа [Текст] / М. І. Шанайда // Укр. біофармац. журнал. - 2019. - № 3. - С. 71-76
MeSH-головна:
(химия)
КАРБОНОВЫЕ КИСЛОТЫ (анализ, выделение и очистка)
ЛЮТИКОВЫЕ (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ (использование, методы)
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ (анализ, выделение и очистка)
Кл.слова (ненормовані):
НИГЕЛЛА -- ЧЕРНУШКА
Анотація: Актуальність. Не дивлячись на використання насіння видів роду Чорнушка (Nigella L.) у народній медицині різних країн та наявності експериментальних даних стосовно його здатності виявляти різні види біологічної активності, сировина цих рослин не входить до вітчизняної та світових фармакопей; у «Державному реєстрі лікарських засобів України» (2019) немає жодного препарату, який би включав компоненти насіння чорнушки. Наукові дані щодо вмісту карбонових кислот у сировині цих рослин обмежені переважно компонентним складом домінуючих жирних кислот, тому актуальність таких досліджень не викликає сумніву. Метою роботи був аналіз компонентного складу та вмісту карбонових кислот у насінні двох видів роду Nigella – N. damascenа та N. arvensis. Матеріали та методи. Сировину для досліджень заготовляли з рослин, які вирощували на території Тернопільської області. Дослідження висушеного стиглого насіння рослин здійснювали хромато-мас-спектрометричним методом. Використовували газовий хроматограф Agilent Technologies 6890 N з мас-спектрометричним детектором 5973 N. Результати та їх обговорення. У насінні досліджуваних видів встановлено вміст 22 карбонових кислот. У сировині N. arvensis виявлено 15 жирних кислот, у насінні N. damascena – 14. Ненасичені олеїнова та лінолева кислоти переважали у складі жирних кислот сировини обох видів; їх сумарний вміст склав 85095 мг/кг у насінні N. arvensis та 101139 мг/кг – у насінні N. damascena. У складі аліфатичних органічних кислот обох видів встановлено наявність левулінової, бурштинової, яблучної, 10-оксо-8-деценової та лимонної кислот. Серед ароматичних кислот бензойна була виявлена у сировині обох рослин (132 мг/кг у N. arvensis та 1167 мг/кг – у N. damascena), тоді як фенілоцтова та 2-аміно-3-метоксибензойна – лише у N. damascena (по 1504 мг/кг та 232 мг/кг, відповідно). Висновки. Методом хромато-мас-спектрометрії встановлено компонентний вміст карбонових кислот у насінні двох видів роду Nigella – N. arvensis та N. damascena. Зважаючи на значний вміст ненасичених жирних та ароматичних кислот, насіння N. damascena можна вважати більш перспективним потенційним джерелом отримання лікарських засобів антихолестеринемічної, антиоксидантної та антисептичної дії у порівнянні з N. arvensis.

Экземпляры: всего 1 : чит.зал періодичних видань, рук.,кат. (1 экз.)
Свободны: всего 1 : чит.зал періодичних видань, рук.,кат. (1 экз.)
Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)