Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Руцька А. В., Гецько Н.В., Криницька І. Я.
Назва : Токсичний вплив глутамату натрію на живий організм (огляд літератури)
Місце публікування : Медична та клінічна хімія: науково-практичний журнал. - Тернопіль, 2017. - Т. 19, № 1. - С. 119-127. - ISSN 1681-2557 (Шифр МУ92/2017/19/1). - ISSN 1681-2557
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: НАТРИЯ ГЛУТАМАТ
Анотація: У статті проаналізовано наявні літературні дані щодо проблеми застосування харчових добавок у харчовій промисловості. На думку багатьох учених, зменшення кількості свіжих харчових продуктів, що споживаються в їжу, та збільшення штучних добавок можуть бути однією з причин підвищення поширеності таких захворювань, як рак, цукровий діабет, ожиріння, депресія і бронхіальна астма. Кількість харчових добавок, які застосовують у виробництві харчових продуктів у різних країнах, досягає сьогодні п’ятисот, не враховуючи комбінованих добавок та ароматизаторів. Однією з найпоширеніших харчових добавок як в Україні, так і в Європі є глутамат натрію (Е621). Дослідження показали, що надлишок глутамату натрію може провокувати розвиток гіпертонії та інсультів, цукрового діабету, хвороби Альцгеймера й аномалії розвитку нервової системи, ерозійних уражень слизової оболонки шлунка та збільшення маси тіла. На сьогодні немає достовірних даних, що показували б, в яких дозах і за яких умов глутамат натрію, що споживається в їжу постійно, шкідливий для здоров’я. Існують дослідження про те, що приймання глутамату натрію в кількості3 гна день не безпечне для здоров’я людини. Проте інші дослідники стверджують, що щоденне введення щурам глутамату натрію навіть у безпечних для здоров’я людини дозах (15 і 30 мг/кг, що відповідає 1 й 2 г на середньостатистичну людину), має токсичний вплив. Отже, спираючись на велику кількість даних, можна стверджувати, що сьогодні відбувається постійне збільшення використання харчових добавок у харчовій промисловості як економічно розвинених країн, так і країн, що розвиваються. І оскільки харчові добавки є чужорідними для організму людини речовинами (за хімічним складом або кількістю), особливої актуальності набувають дослідження впливу харчових добавок на стан здоров’я людини. Даних про біохімічні та морфологічні зміни в основних системах і органах організму вкрай мало, тому виникає необхідність детально вивчити цю проблему. Крім того, варто акцентувати увагу не лише на дослідженні встановлених небезпечних доз харчових добавок, але і на вивченні молекулярних механізмів впливу “безпечних” (дозволених) доз цих речовин на живий організм.

Дод.точки доступу:
Гецько, Н.В.; Криницька, І. Я.