Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Slivinska O.M., Iskra R.J.
Назва : A complex influence of chromium and zinc citrates on antioxidant defense system in rars'organism with an experimentally induced diabetes mellitus
Місце публікування : Медична та клінічна хімія: науково-практичний журнал. - Тернопіль, 2017. - Т. 19, № 1. - С. 31-39. - ISSN 1681-2557 (Шифр МУ92/2017/19/1). - ISSN 1681-2557
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ХРОМ
ЦИНК
ДИАБЕТ САХАРНЫЙ
Анотація: Вступ. Оскільки цукровий діабет є генетично детермінованим захворюванням, особливе значення для людей з групи ризику мають профілактичні заходи з метою відтермінувати початок захворювання або запобігти його виникненню. Тому важливо оцінити роль деяких мікроелементів у профілактиці діабету. Зокрема, відомо, що цинк відіграє важливу роль при синтезі, накопиченні й вивільненні інсуліну ?-клітинами підшлункової залози, а його синергіст хром зумовлює активацію інсулінових рецепторів на мембранах клітин. Мета дослідження – з’ясувати дію цитратів хрому і цинку на функціонування антиоксидантної системи та вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів у крові й тканинах щурів при експериментальному цукровому діабеті, індукованому стрептозотоцином. Методи дослідження. Дослідження проведено на білих лабораторних щурах, яких було поділено на три групи: 1-ша – контрольна; 2-га і 3-тя – дослідні. Щури 1-ї і 2-ї груп споживали виключно основний раціон, а тваринам 3-ї групи до питної води додавали розчини цитратів хрому та цинку в кількості, відповідно, 25 мкг Cr/кг і 50 мг Zn/кг маси тіла. На 25-ту добу експерименту у тварин 2-ї і 3-ї дослідних груп на тлі 24-годинного голодування викликали експериментальний цукровий діабет шляхом внутрішньочеревного введення стрептозотоцину з розрахунку 45 мг/кг маси тіла. Матеріалом для досліджень були кров і тканини щурів, які відбирали після їх декапітації. У крові й тканинах визначали вміст гідропероксидів методом, принцип якого полягає в осадженні протеїну трихлороцтовою кислотою з наступним внесенням у середовище тіоціанату амонію. Концентрацію ТБК-активних продуктів визначали за допомогою кольорової реакції малонового діальдегіду з тіобарбітуровою кислотою, активність супероксиддисмутази – методом, принцип якого полягає у відновленні нітротетразолію супероксидними радикалами, активність глутатіонпероксидази – за швидкістю окиснення відновленого глутатіону, активність каталази – з урахуванням здатності пероксиду водню утворювати із солями молібдену стійкий кольоровий комплекс, активність глутатіонредуктази – за швидкістю відновлення глутатіону при наявності NADPH, вміст відновленого глутатіону – за рівнем утворення тіонітрофенільного аніона в результаті взаємодії SH-груп глутатіону з 5,5-дитіобіс-2-нітробензойною кислотою. Результати й обговорення. У процесі виконання роботи встановлено, що за умов стрептозотоциніндукованого діабету в крові, печінці, скелетних м’язах та підшлунковій залозі тварин 3-ї групи зростав рівень гідропероксидів ліпідів і ТБК-активних продуктів, однак зменшувались активність ензимів антиоксидантного захисту та вміст відновленого глутатіону. При комплексному додаванні до раціону щурів 3-ї групи цитратів хрому та цинку в досліджуваному матеріалі відзначали вірогідне зниження рівня продуктів пероксидного окиснення ліпідів та підвищення активності антиоксидантних ензимів відносно показників тварин 2-ї групи. Висновки. Отримані результати свідчать про нормалізацію процесів пероксидного окиснення ліпідів та антиоксидантного захисту у тварин з гіперглікемією за умов впливу цитратів хрому і цинку. З’ясування антиоксидантних властивостей органічних сполук цих мікроелементів дозволить розробити на їх основі медичні засоби з метою профілактики і лікування цукрового діабету.

Дод.точки доступу:
Iskra, R.J.