Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Цимбала Е.М., Воронич-Семченко Н.М.
Назва : Зміни білкової та ліпідної пероксидації в органах гепатопанкреатобіліарної системи, ферментативних антиоксидантів у щурів за умов перебування на дієтах з надмірним вмістом вуглеводів або жирів
Місце публікування : Art of Medicine: науково-практичний журнал. - Івано-Франківськ: ІФНМУ, 2022. - № 1. - С. 98-102. - ISSN 2521-1455 (Шифр AУ50/2022/1). - ISSN 2521-1455
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ДИЕТА С ВЫСОКИМ СОДЕРЖАНИЕМ ЖИРОВ
АНТИОКСИДАНТЫ
ЛИПИДЫ
Анотація: Метою дослідження було вивчити особливості показників киснезалежних процесів та протирадикального захисту організму на тлі висококалорійної дієти в експерименті. Дослідження проводили на статевозрілих щурах-самцях, які перебували на дієтах з надмірним вмістом вуглеводів (1-ша дослідна група) і жирів (2-га дослідна група) та на стандартному харчовому раціоні віварію (контрольна група). У результаті дослідження у сироватці крові дослідних щурів спостерігали підвищений вміст продуктів окисної модифікації білків на 64,35% – у 3,3 раза (р˂0,05), у тканинах печінки – у 2,6-4,5 раза (р˂0,01) та підшлункової залози на 67,86% – у 5,6 раза (р˂0,05) щодо даних контрольної групи. Зміни показників ліпопероксидації були однонапрямленими. Зокрема у сироватці крові тварин, які перебували на високовуглеводній та високожировій дієтах, спостерігали зростання вмісту дієнових кон’югатів (ДК) та продуктів, які реагують на тіобарбітурову кислоту (ТБК-АП) на 72,37% – у 2,2 раза (р˂0,001), у тканинах печінки та підшлункової залози – збільшення рівня ТБК-АП на 44,07% – у 6,0 разів (р˂0,01) відповідно щодо контролю. Активація білкової та ліпідної пероксидації відбувалась за умов підвищення активності каталази у 2,5-3,4 раза (р˂0,05), вмісту церулоплазміну на 54,61-88,65% (р˂0,05), насиченості трансферину залізом на 43,58-51,28% (р˂0,01) на тлі зниження активності супероксиддисмутази та глутатіонредуктази на 26,84-83,34% (р˂0,01) щодо значень у інтактних тварин. Виявлені зміни не залежали від типу дієти. Отримані порушення відображають розвиток оксидативного стресу та є фактором ризику структурної перебудови і функціональних змін органів гепатопанкреатобіліарної системи.

Дод.точки доступу:
Воронич-Семченко, Н.М.