Кузьмінов, Б. П.
    Аналіз фактичного харчування студентів-медиків на фоні вживання енергетичних напоїв [Текст] / Б. П. Кузьмінов, Я. М. Ямка // Медицина транспорту України : науково-практичний журнал. - 2015. - № 1. - С. 26-29. - Бібліогр. в кінці ст. . - ISSN 1818-5428
MeSH-головна:
ПИТАНИЕ НЕДОСТАТОЧНОЕ (патофизиология)
НАПИТКИ ЭНЕРГЕТИЧЕСКИЕ (токсичность)
СТУДЕНТЫ МЕДИЦИНСКИХ УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЙ
Анотація: Мета роботи - вивчити за анкетним методом стан фактичного харчування студентів-медиків, проаналізувати індивідуальні меню-розкладки та оцінити внесок енергетичних напоїв (ЕН) у формування харчового раціону. Матеріали та методи. Проведено анкетування 254 студентів, що навчаються на ІІІ курсі медичного факультету Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Розроблено "Анкету з вивчення фактичного харчування студентів", яка містила запитання про споживання протягом доби харчових продуктів, страв та ЕН. Оцінювали нутрієнтний склад раціону харчування за розрахунковим методом. Харчову і біологічну цінність раціонів визначали за основними показниками (енергетична цінність, вміст білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів), регламентованими нормами фізіологічної потреби. Для оцінки адекватності надходження нутрієнтів у організм використовували "Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії", затверджені наказом МОЗ України №272 від 18.11.1999 р. Цифрові результати опрацьовували за програмою Microsoft Excel, що входить до пакета Microsoft Office та програмного забезпечення MEDSTATISTIKA. Результати та обговорення. Аналіз фактичного харчування студентів, що навчаються на ІІІ курсі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, виявив недостатність добової енергетичної цінності раціонів у 33,4% молодих людей, у 16,14% - надлишок за нераціонального розподілу добового раціону із значним навантаженням на вечірній прийом їжі (38,3%). Помічено також досить великі інтервали між прийомами їжі (до 8 год). Окремо оцінювали фактичне харчування групи студентів, що вживають ЕН у різних режимах. Виявлено дещо вищий ступань нераціональності та незбалансованості раціону в студентів, що вживають ЕН. Дефіцит білкової їжі становив 49,2% порівняно з 30,1% у тих, що ЕН не вживали, а вуглеводна частка раціону в І групі була збільшена на 18,2% порівняно з ІІ, причому в тому числі за рахунок вуглеводів, що містяться в ЕН. Висновки. Аналіз засвідчив, що велика частка (60,2%) студентів уживає ЕН, у тому числі регулярно. Фактичне харчування студентів, що вживають їх, і таких, що не вживають, помітно відрізняється за величиною недостатності покриття потреб, передусім, за рахунок білкової їжі.


Дод.точки доступу:
Ямка, Я.М.
Экземпляры: всего 1 : чит.зал періодичних видань, рук.,кат. (1 экз.)
Свободны: всего 1 : чит.зал періодичних видань, рук.,кат. (1 экз.)