Ликова, М. А.
    Профіль сенсибілізації до алергенних компонентів у пацієнтів з респіраторною алергічною патологією [Текст] / М. А. Ликова, С. В. Зайков // Астма та алергія = Asthma and allergy : наук.-практ.журнал. - 2023. - № 2. - С. 23-29. - Бібліогр. в кінці ст. . - ISSN 2307-3373
MeSH-головна:
ДЫХАТЕЛЬНАЯ ГИПЕРЧУВСТВИТЕЛЬНОСТЬ (диагностика)
РИНИТ АЛЛЕРГИЧЕСКИЙ
АСТМА БРОНХИАЛЬНАЯ (диагностика)
Анотація: Респіраторні алергічні захворювання, до яких відносяться алергічний риніт та бронхіальна астма, становлять серйозну медичну та соціальну проблему в усьому світі через їх значну поширеність та негативний вплив на якість життя відповідної категорії пацієнтів. Розвиток респіраторної алергопатології, як правило, викликають інгаляційні алергени, які поділяють на сезонні: пилок дерев, трав чи бур'янів, а також цілорічні - кліщі домашнього пилу, цвіль, епітелій домашніх тварин. Але при цьому респіраторні прояви алергічної патології нерідко поєднуються з нереспіраторними її проявами, що відображається на профілі сенсибілізації пацієнтів до різноманітних алергенів і потребує персоніфікованого підходу до специфічної алергодіагностики та імунотерапії. Метою дослідження було вивчення профілю сенсибілізації до компонентів різних алергенів у пацієнтів з респіраторною алергічною патологією. Матеріали та методи. Проаналізовано результати мультиплексного дослідження (визначення специфічних IgE до 112 алергенних білків за допомогою тест-системи ImmunoCap ISAC) у 291 пацієнта, що звернулися в Клініку алергології та імунології «Форпост» з ознаками респіраторної алергічної патології. Результати. Серед сезонних алергенів найчастішими причинами сенсибілізації були білки весняних дерев (PR10) - Bet v1, тимофіївки та лугових трав Phl p1, а також амброзії Amb a1. Серед цілорічних алергенів найчастіше виявляли сенсибілізацію до мажорного алергокомпоненту кішки - утероглобіну Fel d1, мажорних компонентів кліщів побутового пилу та цвілевих грибів Alternaria alternata. Серед алергенних білків собаки найчастіше зустрічалась сенсибілізація до сечового калікреїну Can f5. У переважної більшості обстежених пацієнтів також мала місце сенсибілізація до алергенів харчових продуктів трьох основних груп білків - термолабільних білків (PR10), білків-переносників ліпідів (LTP) чи тропоміозину. Висновки. У структурі сенсибілізації серед дорослих пацієнтів важливу роль відіграють головні компоненти пилкових алергенів весняних дерев (Bet v1), лугових трав (Phl p1) та амброзії (Amb a1), а серед цілорічних алергенів - алергени кішки (Fel d1), кліщів побутового пилу (Der р1, Der f1, Der p2, Der f2) та цвілі Alternaria alternata (Alt a1). У пацієнтів з гіперчутливістю до алергенів собаки та кліщів побутового пилу необхідно визначати наявність антитіл до таких важливих компонентів, як Can f5 та Der p23. Сенсибілізація до мінорних компонентів алергенів виявлялась значно рідше, проте відповідне визначення антитіл до них також важливе, оскільки це впливає на вибір тактики лікування пацієнтів. Сенсибілізація до харчових продуктів у осіб з респіраторними алергічними захворюваннями обумовлена перехресними властивостями інгаляційних та харчових алергенів за рахунок молекул PR10, LTP та тропоміозину.


Дод.точки доступу:
Зайков, С.В.
Экземпляры: всего 1 : чит. зал для проф.-викл. складу (1 экз.)
Свободны: всего 1 : чит. зал для проф.-викл. складу (1 экз.)