Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Пупін Т. І.
Назва : Розвиток стоматиту у щурів, які отримували високожирові раціони
Місце публікування : Вісник стоматології: науково-практичний рецензований журнал. - Одеса, 2019. - № 4. - С. 6-11. - ISSN 2078-8916 (Шифр ВУ15/2019/4). - ISSN 2078-8916
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ЖИРЫ ПИЩЕВЫЕ
СТОМАТИТ
Анотація: Мета. Визначити вплив на організм, включаючи слизову оболонку порожнини рота, високожирового харчування з використанням пальмової олії і вершкового масла.Матеріали і методи. Щури отримували високожирові раціони (ВЖР) з введенням 20 % пальмової олії або вершкового масла впродовж 60 днів. Контролем служили щури, що отримували безжировий раціон (БЖР). Визначали привіси тварин, рівень глюкози, тригліцеридів (ТГ), холестерину в сироватці крові і рівень еластази, уреази, лізоциму, каталази і МДА в слизовій оболонці порожнини рота (СОПР) Результати. Добовий приріст живої маси, рівень глюкози, ТГ і холестерину був вищий у щурів, що отримували вершкове масло, проте активність еластази в СОПР була вища у щурів, що отримували пальмову олію. У щурів, що отримували вершкове масло, в СОПР підвищувався рівень МДА і знижувалася активність лізоциму. Висновки. ВЖР, особливо з пальмовою олією, викликає розвиток стоматиту. ВЖР з вершковим маслом чинить більше негативну дію на організм (по рівню в сироватці крові глюкози, ТГ, холестерину, а в СОПР МДА і лізоциму), ніж ВЖР з пальмовою олією.